Sims 2 : Başlangıç Rehberi

The Sims 2'ye yeni başlayanların Bilmesi Gerekenler
The Sims 2'deki Yenilikleri Genel Bilgiler'de bulabilirsiniz

Sims Mahalleleri artık birer kasaba...

The Sims'ten farklı olarak The Sims 2'deki mahalleler birbirinden farklı yapıdalar. Aslında mahallelere artık kasaba diyebiliriz. Unleashed'deki gibi Evler ve Mağazalar aynı kasabada yer alıyor. Her kasabanın kendine özgü bir hikayesi var. Oyun standart olarak 3 farklı kasaba ile geliyor Pleasantview (klasik Sims 1 mahallesinin 25 yıl sonraki hali), Strangetown (çölde kurulmuş garip olayların olduğu bir kasaba) ve Veronaville (sadece aralarında kan davası olan iki ailenin yaşadığı bir kasaba). Ayrıca daha sonradan Internet ile yeni mahalleler yükleyebiliyor hatta SimCity4 ile kendi mahallenizi yaratabiliyorsunuz.

Mahalleleri dekore etmek...

Evet, artık evinizi düzenlediğiniz gibi mahalleyi de düzenleyebiliyor, ağaçlar ekebiliyor hatta dev bir uydu anteni yada bir su kulesi kurabiliyorsunuz.

SimCity 4 ile Mahalle yaratmak...

*64x64 boyutlarında bir harita seçin. (En küçük boyutlu şehir)

*God Mode'da iken araziyi şekillendirin

*Major Modda sadece ROAD aracı ile caddeler oluşturun. Köprüler de yapabilirsiniz.

*Eğer sokak, bulvar yada tünel yaparsanız oyunda gözükmeyecektir.

*Kaydettiğiniz şehri Belgelerim\SimCity 4\Regions klasöründe bulun.

* Belgelerim\EA Games\The Sims 2\SC4Terrains klasörüne kopyalayın

*The Sims 2'ye girip "Add new neighbourhood" seçeneğine basın.

Aile ve Sim'ler yaratma

Aile Yaratma ekranına girdiğinizde, Yeni aile yaratmayı seçtiniz, ardından Sim'inizi yaratmaya koyuldunuz. The Sims 1'e oranla çok daha gelişmiş bir karakter editörü ile karşılaşacaksınız. Bu ekranda Sim'in adı, cinsiyeti, yaş grubu (ufaklık, çocuk, genç, yetişkin, yaşlı), ten rengi (açık, esmer, melez, zenci ve başka herhangi bir renk!), kilosu (zayıf, fit ve şişman -bu oyun boyunca değişebiliyor) belirleniyor.

Ardından Sim'in üzerinde ince ayarlar yapmaya başlıyorsunuz. Sim'in kafa şekli, yüz hatları, kaşları, gözleri, burnu, ağzı, saç şekli ve rengine kadar herşeyi buradan ayarlıyorsunuz. Ardından sırası ile makyaj seçenekleri ile yüz boyaları (mesela askeri kamuflaj boyaları) kullanabiliyor, Sim'e gözlük, erkek ise sakal ve bıyık ekleyebiliyorsunuz.

Elbette ardından giysi bölümü geliyor. Burada Sim'in günlük, resmi (formal), pijama, mayo, eşofman ve hatta iç çamaşırlarını farklı kombinasyonlar üreterek (mesela artık pantalon ile tişört ayrı seçiliyor) belirliyorsunuz.

Simlerin karakteristic özellikleri ve burçlarının seçildiği bölüm yine aynı mantıkla işliyor. The Sims 1 için hazırladığımız Karakter özellikleri ve burçlar rehberi The Sims 2 için de geçerli.

Aile seçerken çocuk/bebek yaratmak...

Eğer bir aile yarattıysanız ve bu ailede bir erkek ile kadın varsa, MAKE A BABY tuşu ile bu iki kişinin genetik özellikleri ile bir bebek yaratabilirsiniz. Bu durumda karşınıza bebeğin nasıl gözükeceği çıkar, bebeğin görünümünü değiştirmek için RANDOMISE'a basarsanız farklı kombinasyonlar elde ederseniz. Elbetteki bu sadece Aileyi ilk kez yaratırken mümkün, oyun içinde doğan bebeklerin özellikleri belirlenemiyor.

Aile ağacı yaratmak...

Aile yaratma ekranın en son basamağı ise belli Sim'leri seçerek bunlar ile akrabalık ilişkileri düzenlemek.

Oyun Modları

The Sims 1'deki gelenek aynen devam ediyor. Build/Buy/Live yani Kur/Satın Al/Yaşa...

Build Mode ile Evin duvarlarından başlayarak pencereler, kapılar, sütunlar, yüzme havuzu, çiçek ve ağaçlar dahil olmak üzere inşaat ve bahçe işlerini halledebilirsiniz.

The Sims 2'ye özel olarak kapı ve pencereleri artık çapraz duvarlara da yerleştirmek mümkün. Bununla birlikte bodrum ve çatı katları hariç 5 katlı evler dahi kurabiliyor, hatta evlerinizi yüksek duvarlar veya iskeleler üstüne oturtabiliyorsunuz.

Merdivenleri istediğiniz gibi düzenlemek ve basamaklar yaratmak sizin elinizde. Çatı katını ister siz kuruyorsunuz isterseniz de oyun sizin için belli seçenekler arasından yaratıyor.

Duvar kağıtları ve döşemeler ise koleksiyonlara bölünmüş (örneğin: modern, klasik, etnik)

Buy Mode ile evinizin ihtiyaçlarını karşılamak için eşyalar satın alırsınız. Burada dikkat etmeniz gereken, bir malın fiyatı arttıkça kazandırdığı ihtiyaç puanlarının da arttığıdır. Yalnız çok fazla lüks eşya, yüksek faturalar (evdeki eşyaların değerine göre hesaplanır) ve paranızın çabuk bitmesi ihtimalini doğurur.

The Sims 2 ile birlikte alınan eşyaları farklı açılar ile yerleştirmek mümkün oluyor. Eşyaların rengini değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca The Sims 2 ile Buy Mode'da alınan eşyalar bir süre sonra eskimeye ve eski güzelliğini kaybetmeye başlar, bu yüzden bir süre sonra değiştirmek isteyeceksiniz.

The Needs/İhtiyaçlar

İhtiyaçlar The Sims 1 ile hemen hemen aynı, yalnız Mood dışında yeni bir ihtiyaç şekli de var, bunlar Aspirations/Tutkular oluyor.

Hunger/Açlık
-- En temel ihtiyaçalrdan biridir. Siminizi, uzun süre aç bırakırsanız ölürler. Açlık gidermenin iki yolu vardır.

Pizza Siparişi - Çocuklar dahil tüm simler kullanabilir. Telefonla çağıracağınız pizzacıdan 50§'a bir pizza alırsınız.

Ev Yemeği - En besleyici seçenektir. Buzdolabı ve fırın/ocak gerektirir. Yemeğin besleyiciliği eşyaların kalitesi ve Sim'in yemek (cooking) yapma kabiliyeti ne bağlıdır.

Room/Oda -- Odada bulunan eşyaların kalitesi ile artar. Ortamda bulunan çöp, sinek, bulaşık artıkları ile düşer.


Social/Sosyal İhtiyaç -- Sim'ler diğer simler ile iletişim kurmak isterler, sosyal puanı konuşmak, sarılmak, dans etmek vb. artırırken, kavga, tehdit ve alay gibi durumlar düşürür.

Bladder/Tuvalet - Kazalara meydan vermemek için tuvaleti düzenli ziyaret etmelisiniz. Yemek yeme, kahve içme, ve sosyal aktiviteler tuvalet ihtiyacını artırır (puanını düşürür). Altınıza kaçırmak konfor ve hijyen puanını düşürür.

Energy/Uyku -- Uyumak ve kahve içmek bilimum enerji artırma yollarıdır. Eğer Enejiniz sıfırlanırsa, sim ya ayakta uyur, ya da bayılır. Bu da onun COMFORT puanını sıfırlar.

Comfort/Konfor -- Yatağınız, koltuğunuz, banyo yapmak hepsi konfor puanını artırır; fakat fiziksel aktiviteler bu puanı düşürür.

Hygiene/Hijyen - Düzenli olarak yıkanmazsanız, diğer Sim'ler sizinle ilişki kurmak istemeyeceklerdir.

Fun/Eğlence -- Yaptığınız aktiviteler sonucu gün boyu Fun puanı düşer, bunu yükseltmek için belli aktiviler yapmanız gerekir. (oyun oynamak, TV izlemek vs..) Karakterinizin özelliklerine göre en iyi sonuç alacağınız eğlence araçları için tıklayın.

Aspirations/Amaçlar & Tutkular

Aspirations duygusu Sim'lerin ölmeden önce yapmak istedikleri aktiviteler ve sahip olmak istediklerini belirler. Her Sim'in karakter özelliklerine göre farklı tutkuları bulunur. Bunun dışında genel istekler hemen hemen tüm Sim'lerde aynıdır. Aspiration puanı yükseldikçe, Sim'lerin kendilerine olan güveni, mutlulukları artar.

Bir müzik seti sahibi olmak da size puan kazandırır, ilk kez biri ile öpüşmek de. Elbette müzik seti sahibi olmak 500 puan verirken, ilk öpücük ile 8000 puan kazanırsınız. Bu da zaten Sim'in bundan sonraki hayat felsefesinin değişeceği anlamına gelir. Yeni insanlar ile tanışmak, arkadaş sahibi olmak, para kazanmak, pahalı bir giysi almak, torun sahibi olmak size Aspiration puanları kazandırır.

Fears/Korkular

The Sims 2'de Sim'lerin hayat beklentileri ve istekleri olduğu gibi korkuları da vardır. Bu korkuların başına gelmesi Sim'in Aspiration puanını azaltır. Örneğin bir sim'in hoşlandığı kişi tarafından reddedilme gibi bir korkusu varsa, ve bu gerçekleşirse başka bir sim'e oranla çok daha ciddi etkilenir. Sim'lerin bazı korkuları ve gerçekleşirse kaybedecekleri Aspiration puanları.

Flört ederken terslenme korkusu - eksi 750 puan
İlk Öpücükte reddedilme korkusu - eksi 3,500 puan
Umumi Tuvalet kullanma korkusu - eksi 500 puan
Haciz Memuru korkusu - eksi 2,000 puan
Birşeyini çaldırma korkusu - eksi 3,500 puan
Ateş korkusu - eksi 2,000 puan

Bu genel korkular dışında bir de diğer Sim'lerle alakalı korkular vardır, mesela belli bir Sim ile kötü bir konuşma yapma korkusu, yada belli bir Sim'in ölmesinden korkma (gerçekleşirse eksi 5,000 puan)...

İş Bulmak

The Sims 1'deki Gazeteden yada Bilgisayardan bir iş bulabilirsiniz. İş ilanları hergün yenilenir. Bilgisayarda 3 ilan, gazetede 1 ilan çıkar. Daha sonra Skills/Yeteneklerinizi geliştirmeye ek olarak bazı görevleri yerine getirerek seçtiğiniz kariyerde yükselirsiniz. Kariyer seçenekleri The Sims ile aynı olmakla birlikte, bazı kariyerlerde gençler ve yaşlılar da yer alabilir.

The Sims 2'de de işe karakteriniz ile birlikte gitmek mümkün değil, ancak kariyer geliştirmek için kullanılan araçlar ile mesleğinize daha yakın yaşıyorsunuz.

Yetenek Puanları

Bu puanlar hayatınızı kolaylaştırdığı gibi, meslekte ilerlemenize de katkı sağlar. Ama The Sims 1'deki gibi sadece bunları geliştirmek yeterli olmaz.

1. Cooking / Yemek pişirme: Yiyecekler daha lezzetli ve besleyici olur. Ayrıca yangın çıkarma riskini en aza indirir. -Kütüphane'den Study cooking ile yemek pişirmek öğrenilir.

2. Mechanical/Mekanik: Bozulan eşyaları tamir etme becerisi. Puanı arttıkça elektrikle çarpılarak ölme riski azalır. Ayrıca Makin' Magic'te ilüzyon gösterileri için gereklidir.- Kütüphaneden mekanik kitabı okuyarak


3. Charisma/Karizma: Asıl amacı belli mesleklerde ilerlemek için insanları etkilemeye yaramasıdır. -Ayna karşısında çalışarak.

4. Body/Vücut: Belli mesleklerde ilerlemek için gereklidir. Ayrıca biri ile kavga ederseniz, yenme olasılığınız artar. Ayrıca Sims 2'de fit bir vücudunuz olmasını sağlar, diğer sim'leri etkiler.- Yüzme havuzunda yüzerek, yada egzersiz yaparak


5. Logic/Mantık: Birçok işte başarılı olmak için kullanılır. - Satranç, kimya seti, teleskop

6. Creativity/ Yaratıcılık: Belli mesleklerde ilerlemek için gereklidir. Tablolarınız daha çok para eder. Piyano çalmak, tablo yapmak

Şans Kartları

The Sims 2'de bir meslekte ilerlemenin yollarından biri karşınıza çıkacak şans kartlarında anlatılan durumda nasıl davranacağınızı belirlemektir. Karşınıza çıkacak üç seneçenekten sonuncusu olan "Ignore" ile bu olayı umursamayıp, hayatınıza devam edeebilirsiniz ancak işinizde yükselme şansını da tepmiş olursunuz. Aynı zamanda yanlış bir seçim yaprsanız bir cezayla karşılaşırsınız, hatta işinizden kovulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Bu site minumum 1024*768 çözünürlükte ve Firefox web tarayıcısı ile düzgün görüntülenir.Firefox'u indirmek için tıklayın.